Quantcast
Channel: AVENTURI LA PESCUIT» nadă
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Nade, momeli, monturi și tehnica de pescuit la babușcă

$
0
0

Rutilus Rutilus, cunoscut în limbajul comun după numele de babușcă, ocheană, țarancă etc, este un pește deosebit de delicat, preferat de pescarii de mare finețe, de către cei care doresc un pescuit dificil, dar, în același timp, foarte activ.

Compozitia nadei are un rol important in selectarea pestilor

Compozitia nadei are un rol important in selectarea pestilor

Răspândită în majoritatea apelor din țara noastră, babușca este recunoscută ca fiind unul dintre peștii „de concurs” datorită răspunsului său foarte rapid la nadă și nădire. Iubită de către amatorii de competiții de staționar, babușca poate de multe ori să fie o alternativă față de alți pești de talie mare: un pescar iscusit, cu echipament adecvat, poate să pună în coș până la 8-10 kg din această specie în numai 3 ore.

COMPORTAMENT

Pentru a reuși să păcălim acest pește este bine să studiem, în prealabil, obiceiurile sale. Dacă privim cu atenție conformația gurii, vom observa că este configurată pentru a se hrăni cu ușurință de pe substrat (spre deosebire de roșioară, un pește adaptat să se hrănească de la suprafața apei).

Având culori asemănătoare mediului în care trăiește (spate întunecat, cu reflexii verzui, culoare deschisă pe burtă), babușca se camuflează excelent, evitând astfel atacurile răpitorilor. Un alt sistem de apărare a acestei specii este faptul că înoată în bancuri mari (chiar și sute de exemplare), în apropierea substratului; orice membru al grupului poate da un semnal de alarmă. Totuși, acest comportament avantajează și pescarul (o babușcă nu vine niciodată singură).

Hrana preferată o constituie larvele de chironomide; dacă acumularea pe care pescuim are o zonă bogată în larve de nămol, acolo vom întâlni și babușca. O altă sursă de hrană, vegetală de data aceasta, este o algă ce crește pe pereții de beton din lacurile sau barajele taluzate (preferată de babușcă și scobar deopotrivă).

NADA PENTRU BABUȘCĂ ȘI MECANICA ACESTEIA

În general, în partidele de pescuit de zi cu zi sau în competiții ne întâlnim cu babușca de talie mică sau medie (100 – 250 g). Pentru acest caz, avem nevoie de o nadă foarte activă, suficient de grea (pentru a ajunge rapid pe substrat), cu un puternic efect de nor și cu o capacitate calorică mai redusă.

Culoarea mixului este, de asemenea, foarte importantă. Este indicat să folosim culori închise: negru pentru sezonul rece; brun sau ocru vara, când peștii se hrănesc mai frenetic. O culoare deschisă (galben, de exemplu) poate să cauzeze stres peștilor, care nu vor poposi mult timp pe o astfel de nadă, unde pot fi descoperiți cu ușurință de eventualii dușmani. Mixul folosit ca nadă de bază va trebui să aibă o putere slabă de legare, pentru ca bulgării să se desfacă imediat ce au atins substratul.

Babusti atrase pe vad cu nada corecta

Babusti atrase pe vad cu nada corecta

Greutatea nadei poate fi ajustată prin adăugare de pământ de some (un pământ nisipos, cu granulație foarte fină). Acest aditiv, de culoare brună, va da greutate nadei, va crea un puternic efect de nor și nu va afecta viteza de desfacere a bulgărilor de nadă ajunși pe substrat.

Un alt avantaj pe care îl oferă pâmântul de some este posibilitatea de a regla cantitatea de hrană pe care o introducem pe locul de pescuit: dacă observăm că apetitul și numărul peștilor sunt scăzute, vom adăuga o cantitate mai mare de pământ (în felul acesta, nu vom satura peștii).

Nada vie poate fi constituită din larve de nămol, casteri și viermuși. Eu, personal, prefer să adaug 200-300 ml de caster la 15 l de nadă pregatită și să pescuiesc cu viermuș pe cârlig. Folosind această metodă, voi reuși să selectez talia peștilor prinși.

MONTURI

Pluta. Se vor folosi plute cu formă alungită, cu antenă subțire și tijă lungă. Avem de-a face cu un pește foarte sensibil, iar plutele care au caracteristicile descrise mai sus vor sesiza cu ușurință cele mai fine trăsături. Ca o regulă generală, gramajul plutei va crește cu 0,75 g pentru fiecare metru de adâncime a apei.

Firul principal și înaintașul. Este recomandat să folosim un monofilament cu diametrul de 0,10 – 0,8 mm cu înaintaș de 0,8 – 0,6 mm, în funcție de condițiile partidei respective.

Plumbi. În general, se folosește un plumbaj în scară, cu un grup de plumb la aproximativ 60 cm de cârlig, urmat de două alice egal distanțate între ele și față de grupul de plumb (din 20 în 20 cm). Dacă folosim plumbi de calitate vom putea mări sau micșora aceste distanțe (în funcție de apetitul peștilor). Linia trebuie reglată în așa fel încât 4-5 cm din firul înaintaș să poposească pe substrat.

Dacă pescuim într-o acumulare cu malul taluzat (din plăci de beton cu o înclinație de 30-40 grade, care coboară și în apă) vom folosi o montură cu olivetă, fixată la 60-70 cm de cârlig și o singură alică de contact, prinsă la 20 cm distanță de cârlig. În această situație, linia trebuie reglată în așa fel încât alica de semnalizare să poposească pe peretele de beton.

Cârligul. Se vor folosi cârlige de dimensiuni reduse (mărimea 18-22), în funcție de talia peștilor. Cârligul trebuie să fie destul de mic, încât să nu deranjeze peștele când este absorbit, dar suficient de gros pentru a nu tăia gura peștelui în timpul drilului.

NĂDIREA

Din experiența personală, cele mai bune rezultate la această specie le-am avut folosind o nădire progresivă.

Nădirea grea – cu 5 minute înainte de a începe pescuitul se lansează 5-6 bulgări de mărimea unei mandarine.

Nădirea de întreținere – se face pe tot parcursul partidei, cu bulgări de nadă de mărimea unei nuci, la intervale de timp dictate de apetitul peștilor (la fiecare pește sau la fiecare doi pești prinși se lansează câte un bulgăraș de nadă).

Frecventa capturilor este direct proportionala cu frecventa nadirii de intretinere

Frecventa capturilor este direct proportionala cu frecventa nadirii de intretinere

Pe măsura ce numărul peștilor de pe vadul nădit crește, va trebui să adăugăm o cantitate mai mare de nadă vie la bulgării de întreținere. După o perioadă de timp, peștii vor asocia zgomotul produs de bulgării de nadă cu încă o porție de mâncare și se vor hrăni cu mai multă încredere, iar numărul capturilor va crește în timp.

REȚETA DE NADĂ

Babușca este un pește foarte selectiv – dacă sunt mai multe vaduri nădite, în final bancul de pești va poposi acolo unde găsește cea mai bună sursă de hrană. Dacă aveți concurență de la vecini pescari, vă sfătuiesc să folosiți întotdeauna un mix de calitate la prepararea nadei.

În cele ce urmează voi prezenta o rețetă pentru primăvara-vară, pretabilă pe ape cu adâncimi de 1,5 – 3 m.

- 3 kg Gardon Competition
- 6 kg Terre de Some (acest pământ poate fi recoltat și de către dumneavoastră; asigurați-vă că umiditatea și caracteristicile sunt asemănătoare cu cele ale produsului din magazin)
- 200 g X Factor Gardon (aditiv praf)
- 200-300 g viermuși sau casteri

Întotdeauna, nada pentru babușcă se pregătește în ziua partidei de pescuit. În cazul de față, se adaugă treptat apă la cele 3 kg Gardon Competition, până când avem umiditatea potrivită pentru a putea forma bulgări. Se lasă mixul la odihnă circa 20 minute, după care va trebui să adăugăm din nou apă, până când bulgării se formează cu mare ușurință (în acest moment, nada e ușor supraumectată).

Urmează sitarea părții vegetale (mixul umectat), a pământului și amestecarea acestor două componente (de preferat într-un vas mai mare – 40 l). Pământul va absorbi puțină apă din mixul inițial și va rezulta o consistență bună pentru pescuit (după amestecare, nada se va sita din nou). Înainte cu 20 de minute de a începe pescuitul, se adaugă la mix și aditivul praf X Factor Gardon. Recomand adăugarea nadei vii pe parcursul partidei de pescuit, în funcție de apetitul peștilor.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles